Φακοί Επαφής: Μύθοι & Αλήθειες

Υπάρχουν πολλοί μύθοι σχετικά με τους φακούς επαφής. Παρακάτω, αποκαθίσταται η αλήθεια σχετικά με μερικούς από τους πιο κοινούς!

Ένας φακός επαφής μπορεί να χαθεί πίσω από το μάτι σας

Αυτό είναι πρακτικά αδύνατο. Υπάρχει μια μεμβράνη που καλύπτει το μάτι σας, η οποία συνδέει το εσωτερικό των βλεφάρων σας, εμποδίζοντας οτιδήποτε να μπει πίσω από το μάτι σας, συμπεριλαμβανομένου ενός φακού επαφής.

Οι φακοί επαφής μπορεί να γδάρουν το μάτι σας

Υπάρχει πιθανότητα να παρουσιαστούν προβλήματα με τους φακούς επαφής, ωστόσο, είναι πολύ μικρή. Τα περισσότερα προβλήματα οφθαλμικής υγείας σχετίζονται με κακή εφαρμογή φακών ή μη τήρηση του χρονοδιαγράμματος χρήσης που συνιστάται από τον εφαρμοστή σας.
Εάν εμφανίσετε οποιαδήποτε ασυνήθιστη ενόχληση στο μάτι ή αλλαγές στην όρασή σας ενώ φοράτε τους φακούς επαφής σας, αφαιρέστε τους αμέσως και καλέστε τον επαγγελματία υγείας των ματιών σας.

Οι φακοί επαφής μπορεί να κολλήσουν στο μάτι σας

Οι φακοί επαφής δεν μπορούν να κολλήσουν στο μάτι σας εάν ακολουθείτε τις συμβουλές του εφαρμοστή σας σχετικά με την εφαρμογή, τη φροντίδα και την αφαίρεσή τους. Να θυμάστε να αφαιρείτε τους φακούς σας πριν κοιμηθείτε και, εάν δίνουν μια αίσθηση ξηρότητας, δοκιμάστε μερικές σταγόνες ενυδάτωσης πριν τους αφαιρέσετε.

Οι φακοί επαφής μπορεί να πέσουν από το μάτι σας

Οι φακοί επαφής που εφαρμόζουν σωστά θα πρέπει να παραμένουν στη θέση τους. Στη σπάνια περίπτωση που ένας φακός μετακινηθεί, εάν ανοιγοκλείσετε τα μάτια σας μερικές φορές θα πρέπει να επανέλθει στη θέση του. Εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε μια ήπια μάλαξη στο βλέφαρό σας για να βοηθήσετε στην επαναφορά ή να πλύνετε τα χέρια σας και να τοποθετήσετε το φακό ξανά στη θέση του με το δάχτυλό σας.

Οι φακοί επαφής δεν είναι άνετοι

Αντίθετα με μερικούς από τους πρώτους φακούς επαφής, οι περισσότεροι σύγχρονοι φακοί επαφής είναι λεπτοί και μαλακοί, χαρακτηριστικά που προσφέρουν άνεση κατά τη χρήση. Πολλοί κατασκευάζονται από υλικά πλούσια σε υγρασία, τα οποία είναι διαπνέοντα, αφήνοντας το οξυγόνο να περνά από μέσα τους.
Η φροντίδα των φακών επαφής είναι δύσκολη
Με τους φακούς επαφής ημερήσιας χρήσης – ημερήσιας αντικατάστασης, μπορείτε απλά να τους πετάξετε μετά τη χρήση και να ξεκινήσετε την επόμενη μέρα με ένα νέο ζευγάρι. Εάν έχετε φακούς επαφής ημερήσιας χρήσης – συχνής αντικατάστασης, η διαδικασία καθαρισμού με τα σύγχρονα διαλύματα είναι σχετικά απλή και, με λίγη εξάσκηση, γρήγορα γίνεται δεύτερη φύση σας.

Οι φακοί επαφής είναι πιο ακριβοί από τα γυαλιά

Το κόστος των φακών επαφής ποικίλλει, όπως ποικίλλει και το κόστος των γυαλιών ανάλογα με τη μάρκα, τον τύπο σκελετού και τα κρύσταλλα που επιλέγονται. Η μεγάλη διαφορά κόστους είναι στην αντικατάσταση: η αντικατάσταση ενός φακού επαφής που έχει χαθεί ή υποστεί ζημιά θα είναι πολύ πιο οικονομική και εύκολη από την αγορά νέων γυαλιών. Με τους φακούς επαφής, ο φακός και το χρονοδιάγραμμα αντικατάστασης ( φακοί ημερήσιας ή συχνής αντικατάστασης ), καθώς και η συχνότητα με την οποία τους χρησιμοποιείτε είναι όλα στοιχεία που σας επιτρέπουν να διαχειριστείτε το ποσό που θα ξοδέψετε. Να θυμάστε ότι θα συνεχίσετε να χρειάζεστε ένα ζευγάρι γυαλιά για εφεδρικούς λόγους.

Τα μάτια χρειάζονται τακτικά μια μέρα ως διάλειμμα από τους φακούς επαφής για να «αναπνέουν».

Οι περισσότεροι σύγχρονοι, μαλακοί φακοί επαφής κατασκευάζονται από διαπνέοντα υλικά. Εκτός εάν ο εφαρμοστής σας έχει δώσει διαφορετικές οδηγίες, θα πρέπει να μπορείτε να φοράτε τους φακούς επαφής σας κάθε μέρα.

Οι φακοί επαφής κάνουν κακό στα μάτια

Εφόσον τηρείτε το χρονοδιάγραμμα αντικατάστασης και τις οδηγίες καθαρισμού που σας έχει παράσχει ο εφαρμοστής σας και επιστρέφετε για τακτικούς ελέγχους, οι φακοί επαφής μπορούν να είναι μια υγιής επιλογή διόρθωσης της όρασης.

Δεν μπορείτε να φορέσετε φακούς επαφής εάν έχετε αστιγματισμό

Με τις νέες τεχνολογίες, τα άτομα με αστιγματισμό μπορούν να επωφεληθούν από τους φακούς επαφής. Για την ACUVUE®, αυτό επιτυγχάνεται χάρη στον σχεδιασμό Eyelid Stabilised, ο οποίος βοηθά στη διατήρηση της ευθυγράμμισης των φακών επαφής καθώς ανοιγοκλείνετε τα μάτια σας για καθαρή, σταθερή όραση.

Χρειάζομαι μόνο γυαλιά για το διάβασμα, οπότε οι φακοί επαφής δεν αποτελούν επιλογή για μένα

Υπάρχουν φακοί επαφής ειδικά σχεδιασμένοι για πρεσβυωπία. Εάν χρειάζεστε γυαλιά για να διαβάζετε εφημερίδες, βιβλία ή μενού, τότε οι φακοί επαφής μπορεί να είναι μια ευκολότερη επιλογή χωρίς ταλαιπωρία, καθώς σας προσφέρουν καθαρή όραση όλη μέρα.

Τα άτομα ηλικίας άνω των 40 δεν θα πρέπει να φορούν φακούς επαφής

Φακούς επαφής μπορούν να φορούν άτομα όλων των ηλικιών. Εάν μετά την ηλικία των 40 ετών διαπιστώσετε ότι χρειάζεστε γυαλιά ανάγνωσης, υπάρχει ένας κατάλληλος φακός επαφής ως εναλλακτική λύση, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα ταλαιπωρήστε φορώντας γυαλιά για να διαβάσετε.

Χρειάζομαι γυαλιά μόνο όταν οδηγώ, οπότε οι φακοί επαφής δεν είναι για μένα

Εάν χρειάζεστε διόρθωση της όρασης για να οδηγήσετε, είναι πιθανό να χρειάζεστε διόρθωση της όρασης για να βλέπετε σε μακρινή απόσταση διαρκώς. Οι φακοί σας προσφέρουν επίσης την ανεμπόδιστη πλήρη όραση που είναι ιδανική για οδήγηση. Με τους φακούς επαφής, μπορείτε να επωφελείστε διαρκώς από καθαρή, οξεία όραση, χωρίς να χρειάζεται να βάλετε τα γυαλιά σας.

Τα παιδιά και οι έφηβοι δεν μπορούν να φορέσουν φακούς επαφής

Δεν υπάρχει κάποιος κλινικός λόγος που να εμποδίζει τους εφήβους ή ακόμη και τα παιδιά να φορέσουν φακούς επαφής, και ο εφαρμοστής σας θα είναι σε θέση να σας συμβουλεύσει εάν οι φακοί επαφής είναι κατάλληλη επιλογή. Η επιτυχής χρήση εξαρτάται περισσότερο από τον ενθουσιασμό και την ωριμότητα, παρά από την ηλικία, καθώς η φροντίδα των φακών επαφής σημαίνει την ανάληψη μιας ευθύνης. Μάθετε περισσότερα σχετικά με τους φακούς επαφής για νεαρά άτομα.

Αφήστε το σχόλιό σας