Σωστή Χρήση Φακών Επαφής: Εφαρμογή & Αφαίρεση

Η εφαρμογή και η αφαίρεση των φακών επαφής είναι πιο εύκολη απ’ ό,τι μπορεί να πιστεύετε. Μπορεί να χρειάζεται να συνηθίσετε τη διαδικασία, αλλά σύντομα θα την κάνετε χωρίς δεύτερη σκέψη. Αυτές οι οδηγίες προορίζονται ως συμπληρωματικές σε αυτά που σας έχει δείξει ο εφαρμοστής σας. Ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες του εφαρμοστή σας.

ΕΦΑΡΜΟΓΗ Φακών Επαφής

ΠΩΣ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΕ ΤΟΥΣ ΦΑΚΟΥΣ ΕΠΑΦΗΣ ΣΑΣ ΣΕ ΤΕΣΣΕΡΑ ΕΥΚΟΛΑ ΒΗΜΑΤΑ

Πριν ξεκινήσετε
Πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι (κατά προτίμηση αντιβακτηριακό υγρό σαπούνι χωρίς άρωμα) και στη συνέχεια ξεπλύνετε και στεγνώστε τα χέρια σας με μια πετσέτα που δεν αφήνει χνούδι. Είναι καλή ιδέα να βάζετε πάντα τους φακούς επαφής σας με την ίδια σειρά, π.χ. ξεκινώντας από το δεξί μάτι. Έτσι, δεν θα μπερδέψετε τους φακούς σας.

Βεβαιωθείτε ότι ο φακός δεν είναι ανάποδα
Για να το κάνετε αυτό, απλά τοποθετήστε τον φακό στην άκρη του δαχτύλου σας και κρατήστε τον στο φως. Εάν τα άκρα του ανοίγουν προς τα έξω, είναι ανάποδα. Εάν μοιάζει σαν ένα κύπελλο με ομαλά άκρα, είναι έτοιμος για χρήση. Κάποιοι φακοί επαφής έχουν μια ένδειξη ώστε να μπορείτε να καταλάβετε εύκολα εάν είναι ανάποδα και να βρείτε τη σωστή πλευρά του φακού.

Κρατήστε το μάτι σας ανοιχτό
Με το ελεύθερο χέρι σας, κρατήστε απαλά το πάνω βλέφαρο για να μην το ανοιγοκλείσετε. Με τον φακό στην άκρη του δαχτύλου σας, χρησιμοποιήστε τα άλλα δάχτυλα του χεριού που κάνει την εφαρμογή για να τραβήξετε προς τα κάτω το κάτω βλέφαρό σας.

Εισαγωγή του φακού
Κρατήστε το χέρι σας σταθερό και κοιτάξτε προς τα πάνω καθώς εφαρμόζετε τον φακό στο μάτι σας. Στη συνέχεια απελευθερώστε αργά το βλέφαρό σας και κλείστε το μάτι σας στιγμιαία για να μπει ο φακός στη θέση του. Επαναλάβετε για το άλλο μάτι.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Μην ξεπλένετε ποτέ τους φακούς επαφής ή τη θήκη των φακών επαφής με νερό της βρύσης.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ                                                                                                                                                                                                Θέλετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εφαρμογή των φακών επαφής σας και τη σωστή τους αίσθηση; Δείτε εδώ:

  • Πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να προσαρμοστώ στους φακούς επαφής;
    Αυτό διαφέρει από άτομο σε άτομο. Εάν νιώθετε ότι αργείτε πολύ και έχετε προβλήματα με την άνεση, την όραση ή τον χειρισμό των φακών, τότε, το καλύτερο είναι να μιλήσετε με τον εφαρμοστή σας.
  • Θα πρέπει να κινούνται οι φακοί επαφής αφού τους εφαρμόσω;
    Με τη σωστή εφαρμογή, οι φακοί σας θα πρέπει να παραμένουν στη θέση τους σχεδόν συνέχεια. Είναι αδύνατο ένας φακός επαφής να χαθεί ή να κολλήσει πίσω από το μάτι σας, καθώς το μάτι έχει έναν προστατευτικό φραγμό που καλύπτει το μπροστινό μέρος του και δημιουργεί βρόχο μεταξύ του πάνω και του κάτω βλεφάρου για να εμποδίσει τη διείσδυση οποιουδήποτε ξένου σώματος στο πίσω μέρος του. Οι φακοί επαφής μπορούν να παραμείνουν μόνο στο μπροστινό μέρος του ματιού ή κάτω από το βλέφαρό σας, εάν μετακινηθούν.
  • Είναι φυσιολογικό η όρασή μου να εξακολουθεί να είναι θολή μετά την εφαρμογή των φακών μου;
    Η θολή όραση μπορεί να οφείλεται σε πολλά πράγματα, αλλά μπορεί επίσης να είναι ένδειξη ενός πιο σοβαρού προβλήματος που δεν σχετίζεται με τους φακούς σας. Θα πρέπει πάντα να μιλάτε με τον επαγγελματία υγείας των ματιών σας σχετικά με προβλήματα που αντιμετωπίζετε με την όραση ή τους φακούς επαφής σας.

ΑΦΑΙΡΕΣΗ Φακών Επαφής

ΠΩΣ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΦΑΚΟΥΣ ΕΠΑΦΗΣ ΣΑΣ ΣΕ ΤΕΣΣΕΡΑ ΕΥΚΟΛΑ ΒΗΜΑΤΑ

Βεβαιωθείτε ότι τα χέρια σας είναι καθαρά και στεγνά

Ξεκινήστε με το δεξί σας μάτι, για να μην μπερδέψετε τους φακούς επαφής σας. Κοιτάξτε προς τα πάνω και τραβήξτε προσεκτικά το κάτω βλέφαρό σας με το μεσαίο δάχτυλο.

Φέρτε αργά τον δείκτη στο μάτι σας

Μέχρι να αγγίξετε το κάτω άκρο του φακού. Στη συνέχεια, σύρετε τον φακό προς τα κάτω, προς το κάτω λευκό μέρος του ματιού σας.

Πιέστε ελαφρά τον φακό

Μεταξύ του αντίχειρα και του δείκτη σας και αφαιρέστε τον. Επαναλάβετε για τον αριστερό φακό.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΦΑΙΡΕΣΗ

Πετάξτε τους φακούς επαφής  ημερήσιας χρήσης – ημερήσιας αντικατάστασης ή καθαρίστε και απολυμάνετε τους  φακούς επαφής ημερήσιας χρήσης – συχνής αντικατάστασης. Σημείωση Μην ξεπλένετε ποτέ τους φακούς επαφής ή τη θήκη των φακών επαφής με νερό της βρύσης.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Μην ξεπλένετε ποτέ τους φακούς επαφής ή τη θήκη των φακών επαφής με νερό της βρύσης.

ΓΕΝΙΚΟΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΦΑΚΩΝ ΕΠΑΦΗΣ ΣΑΣ

Ο χειρισμός των φακών επαφής θα σας γίνει σύντομα δεύτερη φύση, αλλά οι σύγχρονοι φακοί έχουν προσθέσει μερικά χαρακτηριστικά για να τον κάνουν ακόμα πιο εύκολο.

ΦΑΚΟΣ ΜΕ ΧΡΩΜΑ

Αρκετοί φακοί έχουν ένα απαλό γαλάζιο χρώμα, ώστε να μπορείτε να τους εντοπίζετε εύκολα μέσα στη θήκη ή τη συσκευασία. Μην ανησυχείτε, το χρώμα δεν θα φαίνεται όταν φοράτε τους φακούς επαφής.

ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΟΥ ΑΚΡΟΥ ΤΟΥ ΦΑΚΟΥ

Όταν τοποθετείτε τον φακό στο δάχτυλό σας, υπάρχουν τρόποι να καταλάβετε εάν είναι ανάποδα. Εάν το σχήμα του είναι σαν κύπελο με ίδια άκρα, είναι έτοιμος για χρήση. Εάν τα άκρα του ανοίγουν προς τα έξω, είναι ανάποδα.


ΠΗΓΗ

Αφήστε το σχόλιό σας