Φακοί Επάφης & Ύπνος #ΝΟΤ

Επιτρέπεται ο ύπνος με φακούς επαφής;

Οι περισσότεροι χρήστες φακών επαφής γνωρίζουν ότι εάν δεν χρησιμοποιούνται ειδικοί φακοί για παρατεταμένη χρήση, δεν θα πρέπει να κοιμούνται με τους φακούς επαφής. Ωστόσο, μερικές φορές, ακόμη και ο πιο έμπειρος χρήστης μπορεί να αποκοιμηθεί με τους φακούς του κατά το τέλος μιας δύσκολης μέρας ή σε έναν απρογραμμάτιστο υπνάκο στο σπίτι ή κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού.

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΟΙΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΑΚΟΥΣ ΕΠΑΦΗΣ

Το οξυγόνο από τον αέρα είναι ζωτικής σημασίας για τον κερατοειδή (η μπροστινή διαφανής επιφάνεια του ματιού). Ενώ οι σύγχρονοι μαλακοί φακοί επαφής επιτρέπουν σε επαρκή ποσότητα οξυγόνου να περνά μέσα από τον φακό κατά την καθημερινή χρήση, όταν κοιμάστε, τα μάτια σας είναι κλειστά, έτσι μειώνεται το διαθέσιμο οξυγόνο και μπορεί να προκληθούν προβλήματα στα μάτια σας (εκτός εάν χρησιμοποιείτε ειδικούς φακούς, σχεδιασμένους για παρατεταμένη χρήση). Συνεπώς, ο ύπνος με φακούς επαφής μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο επιπλοκών, όπως η εμφάνιση έλκους του κερατοειδούς, το οποίο μπορεί να είναι πολύ επώδυνο. Παρότι πρόκειται για μια πολύ σπάνια και συχνά αντιμετωπίσιμη πάθηση, συχνά προκαλεί ουλές, οι οποίες μπορεί να έχουν μακροπρόθεσμες επιδράσεις στην όρασή σας.

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΕΑΝ ΑΠΟΚΟΙΜΗΘΕΙΤΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΑΚΟΥΣ ΕΠΑΦΗΣ ΣΑΣ

Εάν κατά λάθος πάρετε έναν υπνάκο ή κοιμηθείτε με τους φακούς σας, μπορεί να σας δώσουν μια μεγαλύτερη αίσθηση ξηρότητας και να είναι πιο δύσκολο να τους αφαιρέσετε απ’ ό,τι συνήθως. Εάν δεν είστε βέβαιοι ή παρατηρήσετε ερυθρότητα, πόνο ή ελάττωση της όρασης, ή εάν δεν μπορείτε να αφαιρέσετε τους φακούς επαφής σας, ζητήστε αμέσως τη συμβουλή του επαγγελματία υγείας των ματιών σας.
Περιμένετε μερικά λεπτά πριν προσπαθήσετε να αφαιρέσετε τους φακούς σας
Χρησιμοποιήστε σταγόνες επανενυδάτωσης φακών, εάν χρειάζεται. Έτσι θα ενυδατωθεί ο φακός και θα μπορέσει, ενδεχομένως, να αφαιρεθεί πιο εύκολα.
Αφήστε τους φακούς σας για τουλάχιστον μερικές ώρες, ελέγχοντας κατά πόσο τα μάτια σας έχουν φυσιολογική εμφάνιση και αίσθηση.

Αφήστε το σχόλιό σας